ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΣ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΣ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Διάρκεια έργου: 1989-1991
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Μελέτη – επίβλεψη εργασιών:
Κ. Θεολογίδου
Αρχαιολογική έρευνα:
Ι. Παπάγγελος
Εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών:
Κ. Καπετάνος
Φορέας υλοποίησης:
ΥΠΠΟ-11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Τρόπος εκτέλεσης:
Αυτεπιστασία
- K. Theologidou, “The Restoration of Agia Kiriaki in Grevena, Greece“, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου «Structural Studies, Repairs and Maintenance of Historical Buildings», Σεβίλλη 1991, τομ. ΙΙ, σσ. 275-287
| Download |
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Σε απόσταση 15χλμ περίπου από τα Γρεβενά, σε ένα μικρό χωριό, το Μαυρονόρος, βρίσκεται ο ναός της Αγ. Κυριακής που χρονολογείται στο 16ο αι. Μικρός μονόχωρος ναός, τοιχογραφημένος εσωτερικά και στη δυτική του όψη, εγκαταλείφθηκε για πολλές δεκαετίες και ερειπώθηκε. Από τα προβλήματα που παρουσίαζε, ξεχωρίζουμε την καταστροφή της ΝΑ γωνίας του και την έντονη απόκλιση από την κατακόρυφο του νότιου τοίχου, ο οποίος διέσωζε πλήρως τον τοιχογραφικό του διάκοσμο. Παλαιότερες μελέτες πρότειναν την αποτοίχιση των τοιχογραφιών και είτε την οριστική εγκατάλειψη του κελύφους, είτε την ανακατασκευή του νότιου τοίχου και την επανατοποθέτησή τους.
Συστηματικές έρευνες αρχείου και πεδίου έδειξαν πολλές αιτίες βλαβών, πέρα από την εγκατάλειψη, και επιπλέον αποκάλυψαν την ύπαρξη παλαιότερου ναού μεγαλύτερων διαστάσεων, πάνω στον οποίο κτίσθηκε εν μέρει ο σημερινός.
Με στόχο τη διατήρηση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της αυθεντικής κατασκευής και ύλης, επιχειρήθηκε με επιτυχία η επαναφορά του νότιου τοίχου στην κατακόρυφο, χωρίς να αποτοιχισθούν οι τοιχογραφίες. Παράλληλα, διατηρήθηκαν και στερεώθηκαν τα επιχρίσματα του ίδιου τοίχου, όπου διασώζονταν, και εφαρμόστηκαν ενέματα για τη στερέωση της τοιχοποιίας πίσω από αυτά. Εργασίες στερεωτικές έγιναν στο σύνολο του ναού και διαμόρφωσης στον περιβάλλοντα χώρο για την ανάδειξη του μνημείου και τη μερική άρση των αιτίων των βλαβών.